måndag 17 oktober 2011

Ny vecka, jag hatar fortfarande måndagar och om du besöker mig i Rom ska jag ta dig hit...!

Så har en ny vecka börjat och jag gillar fortfarande inte måndagar... Vet inte varför, men måndag är nog den dag jag ogillar mest. Antar att jag skulle ogilla tisdagar också om den var först i veckan...
Lektionen idag började med att vi fick en halv text som vi under en minut skulle läsa och sen prata med varandra om vad vi trodde att den handlade om. Ingen bra övning att starta med en måndag. Vi arbetade sen med denna text under större delen av förmiddagen... För min del gick det sådär, eller snarare skitdåligt. Jag är inte så bra på det här med att streessläsa en text under en begränsad tid och sen kunna prata om det. Jag behöver tid för att förstå.

Dagens andra övning gick ut på att lyssna på en text som vi sedan skulle nedteckna på ett papper. Det gick bättre...
Jag pratade ju med min lärare i fredags för att få lite tips på hur jag kan göra större framsteg med mina studier eftersom jag tycker att det går lite trögt. Fick tipset att lyssna på Italiensk radio via internet och sedan, för mig själv, återberätta vad inslaget handlade om för att på så sätt träna mig själv på att höra min egen röst på italenska. Tyckte det var en bra ide, så det ska jag börja med...

Helgen då.
Det var  Larains sista dag i skolan i fredags så på kvällen gick vi ut och åt middag. Vi var på en trevlig liten restaurang vid Piazza della Cancelleria 80 som heter Grappolo D´oro. Larain hade köpt en ny reseguide och det va så vi hittade den. När vi läste om restaurangen på nätet hittade jag att Grappolo D´oro är nr 57 av typ 950 saker att besöka "when in Rome" Saken va ju biff, klart vi skulle gå dit.
När vi kom dit vid 19,30 va vi först, igen, men restaurangen blev så småningom mer och mer välfylld av såväl turister som itaienare.
Maten då, helt okej... Komme inte riktigt ihåg vad vi åt till förrätt, men det va en rund liten sak bestående av tomat, bröd  och oliver som var ihopmixade.
Jag åt sedan brockolilassagne och Loraine pasta med tomat och bacon samt stekt gris. Till detta rödvin såklart.
Vi fick sedan till Pantheon för att ta några kvällsbilder.


 Efter att jag följt Laraine till stationen bestämde jag mig för att gå till Colosseum för ytterligare några kvällsbilder. Jag tycker att Colosseum är så vacker när den är upplyst på kvällen, men min kamera ger den kanske inte riktigt den "bild" som den förtjänar. En måste uppleva Colosseum själv för att förstå storheten och varför den är så vacker just på kvällen...



I lördags sov jag länge och var sedan i Villa Borghese hela eftermiddagen med några vänner. Vi hade picknick och allmänt trevligt. Lyckligt ovetandes om vad som skedde bara ett stenkast därifrån. Påväg in till stan uppmärksammade vi att tåget inte stannade vid två stationer, men tänkte inte mer på det. Vi är i Rom och där kan en strejk i tunnelbanan helt plötsligt bryta ut eller lokföraren strunta i att stanna vid några stationer. ( Hade jag uppdaterat mig lite hade jag ju förstått vad det handlade om, anyhow...)
Det va ju en demonstrationer över hela världen i lördags pga den rådande ekonomiska krisen och människors missnöje. I Rom urartade demonstrationerna och bla bilar sattes i brand, banker och regeringsbyggnader attackerades och fönster till affärer förstördes. 
Jag har som sagt inte sett något av detta live, jag luktade på blommor i en park...
Jag, Renee, Giorgi och Allan (min flatmates vän på besök)
Det ägde också rum ett bröllop i parken då vi var där. Brudparet hade ett helt entourage av fotografer med sig för att föreviga dagen och det sprang runt och arrangerade bilder hit och dit. Av någon anledning hade bruden inga tärnor, men ville ju kasta blomman, som är någon tradition av något slag. Vad göra om man inga vänner har... Man frågar sollapande tjejer i parken om de vill fånga blomman och bli den nästa som gifter sig. Så, efter lite arrangerande för att få den perfekta (?!)bilden, kastade bruden blomman, tjejerna tjöt och en av dem fångade blomman. Lycka!

På kvällen va vi ut i ett område som heter San Lorenso. Det är här som många studenter hänger och de är fest i varje gathör, typ.
Ett av ställena som vi besökte har genast blivit min favorit och hit kommer jag försöka få med mig vänner på besök för en drink efter middagen.
Jag gillar det därför att det inte är så turistigt, en slipper blomster och krimskramsförsäljare (som annars är överallt och riktigt irriterande och påträngande). Belysningen och inredningen är mysig och nedtonad. Det finns soffor, fotöljer, pallar och kuddar att sitta på. Vissa delar av lokalen är nedsjunkna och du sitter på kuddar på golvet med ett litet lågt bord, belysningen är dämpad och stämningen skön. Servitörerna är vänliga, effektiva och drinkarna både överkomliga i pris och goda. För en mojito och en shot betalade jag 5 euro...
Stället heter Solea Club och du kan läsa mer här Solea. Detta är väl värt ett besök!
Vi gick sedan vidare till en undergroundbar i närheten som också var väldigt bra. Tyvärr blev det lite för många drinkar på Solea så jag har glömt namnet på denna bar, men jag är säker på att det inte var sista gången i San Lorenso...
Jag bestämde mig senare för att gå hem, vilket var en dum ide, eftersom jag gick fel lite för många gånger.
Enough said abt that!

I söndags var det ju tänkt att jag skulle gå på fotboll, Lazio - Roma med flatien. Jag fick aldrig tag i en biljett och var dessutom inbjuden att se Mamma Mia med några andra. Det blev inte heller av och inte en apertivo som var mitt tredje alternativ. Det va nog lika bra det för jag behövde en dag hemma:)
Summa sumarum, en väldigt bra helg och nu en ny vecka med nya äventyr.
The Rome Experience continues...

Ciao ragazzi!