fredag 23 september 2011

When visiting Rome. Bring your Best walking shoes

De senaste två dagarna har jag helt enkelt inte orkat skriva något om upptågen jag haft för mig här i Rom. Jag har gått så mycket och det har varit sjukt varmt, uppemot 30 grader. Det låter hur härligt som helst med värme, men mitt i en stad, med massor av avgaser och bilar, not so fun!

Det har gåtts mycket och vilse, även fast det går bättre och bättre att hitta nu efter några dagar.
Gårdagens äventyr bestod i ett besök hos polisen. Har nämligen läst någonstans att om en ska stanna i Italien i mer än 3 månader måste en gå till polisen för att registrera sig. Detta för att de ska veta att en har sysselsättning samt en "inkomst" under tiden en är här.
Jag fick vägbeskrivning till närmsta polis av hotellet, så det var ju bara att traska dit. Väl där trodde först konstapeln att jag var vilse och behövde hjälp, sedan när en annan konstapel kom till undsättning fick jag adressen till immigrationsverket som ligger långt utanför stan...
Kom då på att jag kunde gå förbi skolan, eftersom jag ändå måste leta upp den någon gång innan måndag och att de säkert visste hur jag skulle göra. Så då var det bara att traska dit. Väl där talade receptionisten om att jag inte alls behövde registrerar mig hos polisen och att jag inte skulle oroa mig. End of Story!?

Vad har mer hänt?!
Igår var jag också och besökte huset och området som jag ska bo i. Verkar helt okej och ganska lätt att ta sig dit. I alla fall med tunnelbana. Eftersom tunnelbanan slutar gå kl 21 alla dagar utom natt mot söndag måste jag antagligen ta bussen mer en en gång under mig vistelse här, så på vägen tillbaka till stan tog jag bussen. Det ska nog gå bra det också. Men, romarna kör som galningar! Det, kommer jag nog aldrig vänja mig vid.

Väl inne i stan igen, bussen stannade vid tågstationen, bestämde sig jag och MM för att vi skulle gå ner till Tibern och besöka Isola Tiberina. Vi gick och vi gick och vi gick... Men ja det va värt det, synd bara att jag va så trött och svettig när jag kom fram. Får bli fler besök! Det ska finnas en bar, på ett av taken, som jag vill besöka.
Efter öbesöket tog vi tunnelbanan hem och tog sen siesta

Kvällen besök blev Vatikanen, eller snarare Petersplatsen. Vi vinkande och vi vinkade till Påven, men han behagade inte komma ut och säga Ciao. Kanske sov han!? Jag är fascinerad av Vatikanen, inte på ett religiöst sätt, utan bara rent fascinerad. Jag undrar om han, när han dör lämnar efter sig något arv till sin släkt, vad gör han på fritiden? Om han vill köpa sig något, vem betalar det och får han köpa det? Hur ser det ut när han vill ta en promenad i "sin" trädgård? osv osv.

Efter detta blev det akut behov av mat igen... Här kommer ett hett tips på en bra restaurang i närheten av Vatikanen med god mat, trevlig personal, sjukt överkomliga priser och gott vin!
Pizzeria Bella Napoli



Idag har varit en lugn dag. Det blev en tur på gatorna idag också och MM och jag hamnade återigen i närheten av Vatikanen. Här finns också ett trevligt litet fik, som kanske inte ser mycket ut för världen från utsidan, men ägaren är väldigt trevlig och hans priser också. MM köpte en caffé Americana och ett sött winebröd/våffla för  18:- Al 127 Caffetteria 



Nu på kvällen har vi tagit en tur på gatorna utan något egentligt mål. Vi åt middag på en restaurang någonstans som vi inte riktigt vet var det låg egentligen, såg återigen fontana di trevi där det var än mer folk än häromkvällen och sedan gick vi i Villa Borghese och Spanska trppan.
Nu väntar sängen!

Sist men inte minst, eller jo kanske. Den absolut vanlgaste bilen som syns på gatorna här, är helt klat av märket Smart!

Nedan, lite bilder från de senaste dagarna.
Huset jag ska bo i
Isola Tiburtina
Hej Påven
God och prisvärd mat
Piazza Navona
Hus
Fontana di trevi
Spanka trappan