fredag 30 januari 2009

Betalkortet, en av mina bästa vänner

Härom dagen fick jag ett brev från min bank. Det innehöll en sammanställning över de köp jag genomfört på mitt betalkort under 2008... Jag har alltid älskat att få den sammanställningen.

Jag använder nästan uteslutande mitt kort när jag ska handla eller betala för något och har ytterst sällan kontanter på mig. Anledningarna till att jag använder kortet mycket är många, dels är det för att jag har lätt för att bränna pengar om jag har dem i kontanter, dels för att jag tycker att det är otryggt att gå runt med kontanter. Det är enkelt att använda kortet och det går att använda nästan överalt. Det är lite stenålder om det någon gång skulle vara så att det inte går att betala med kort någonstans.
För några år sedan brukade jag rättfärdiga att inte betala med kontanter, på krogen till exempel, för att jag då gjorde av med mindre pengar. Ren lögn, var det ju, men ändå... Att betala med kort har för mig alltid stått för en slags trygghet.

Hur som helst, sammanställningen. För att ha varit student och levt på fyrsiffriga belopp varje månad har jag ändå spenderat sjukt mycket pengar inom vissa områden. Två poster dominerar, med femsiffriga belopp.
1 Livsmedel
2 Restauranger
Mellan dessa skiljer det sig knappt 2000 kr
Den tredje stora posten har varit Tidningar/Tobak,

Dessa poster står för mer än 75% av gångerna som jag använt kortet...

Den post där jag använt koret minst var inom Elartiklar, endast en gång.

Jag tror att sammanställningen kan säga en hel del om mig som person. Så om jag någonsin skulle hamna i koma och förlora minnet, kan det vara skönt att veta att banken kan ge mig en fingervisning...