torsdag 29 september 2011

Ciao da una Roma estiva (typ)

I morgon har jag gått i skolan i en vecka. Det känns i huvudet och i kroppen. Eftersom jag inte har skaffat internet hemma än, släpar jag på datorn och böcker varje dag också, vilket i denna värme är en utmaning.
I tisdags hade vi nog närmare 35 grader här! Vill inte ens veta vad det är i Sverige :))
Det är skönt med värme, men enough is enough, jag menar 35 grader...
I detta inlägg blir det en resumé av vad som hänt de senaste dagarna, i skolan och efter skolan.

Skolan... Ja, det är tufft och jag har inte riktigt än förstått vilken sorts pedagogik de för. Vi pratar, eller iallafall försöker prata italienska på lektionerna i olika sammanhang. T.ex. hur en skriver eller gör en annons och hur en ringer på en annons i en tidning. Vi har också fått göra ett litet test där vi skulle färdigställa en annons där vissa ord var borttagna, som ett litet pussel. Vi har pratat om månader,  veckodagarna samt vart och när en är född. Idag har vi pratat om väder och olika väderförhållanden.
Som ni märker är det mycket på en gång och det är svårt att greppa vad jag egentligen lärt mig. Som jag kanske skrivit i ett tidigare inlägg, är det många här som bara stannar i ett par veckor eller någon/några månader. Det märks på ett negativt sätt på lektionerna, då många inte tar sina studier på allvar eller lägger ner så värst mycket energi. Det påverkar alla i klassen. Jag hade en föreställning om att jag iaf skulle få hamna i en klass där de flesta ska vara här under en längre tid, men det verkar inte gå att ordna det så...
Jag vet att jag inte ska tänka så, men just nu känns mitt mål med italienskan och det här halvåret oöverkomligt. Vår lärare är dock super super bra. Hon gör verkligen allt för att vi ska förstå och är mycket hjälpsam och positiv.

Det går också lite trögt med umgänget på fritiden, eftersom många här inte ska vara här så länge är det inte så viktigt kanske. Jag har också varit lite stirrig sedan problemet med mitt bankkort och inte varit så värst mottaglig förrän det löst sig och jag kan komma åt mina pengar lätt igen.
I tisdags fick jag dock en massa hår på bröstet då min flatie tog med mig till en sportbar där det visade en massa fotboll på olika tv-skärmar. Min flatie är tysk, så han ville se den match med något tyskt lag. På en annan tv-skärm var det ett italiensk lag. Jag vet inte vilka som skrek mest när det blev mål, tyskarna eller italienarna, kul var det iaf!

I går var jag långt utanför Rom, i Tiburtina , eller långt och långt, i jämförelse med Stockholm kanske i Kungens Kurva eller Norborg. Men i Rom, där en har svårt att se vart ett "område" slutar och ett annat börjar, så var det långt ut. Jag är faktiskt mycket stolt över att jag hittade tid då jag bara hade en utskrift med en vägbeskrivning från skolan och ingen karta...
I Tiburtina ligger ett DHL kontor dit mitt nya kort anlänt samma dag. Så nu är jag med kort igen :) Felicitá (Lycka)
Olyckligt nog hade jag inte min kamera med för då kunde ni fått se att tomten är först i Italien i år!
På ett av husen som jag gick förbi, satt en sån där juldekoration som en hänger på sin balkong med en tomte som klättrar på en stege... Undra om Ikea börjat sälja sina julsaker hemma i Sverige än?

I kväll ska jag ut med några kursare. Vi ska äta på en restaurang i Trastevere som en av dem läst om i en turistbok. Jag har ju bestämt att jag ska vara lite försiktigt optimistisk när jag hör eller kommer i kontakt med något som någon läst/hört om in en turistbok, så vi får se... Det ska hursom bli mysigt och ett skönt break från allt! Sen är det bara fredag kvar och helgen hägrar. Då ska jag bara ta det lungt och återhämta mig. Eftersom jag inte tog mig till den där parken jag skrev om inlägget tidigare kommer jag nog försöka ta mig dit nu i helgen istället då jag har mer tid. Packa korgen med något gott, ta med en bok, filt, kanske lite vin och bara slappa! Å vad jag längtar till helg nu!

Ciao ragazzi!